Vissza az előző oldalra
+36 30/69-060-79
iroda@drszatmari.hu

Biztosítással kapcsolatos kérdések

Biztosítást kötöttem, melynek díját évekig fizettem is. Nem történt tragédia. Május 30-ával megszűnt ez a biztosítás, de nem kaptam vissza semmit a befizetett összegből. Mi történt azzal a pénzzel, amit befizettem? Azt mondták, nem jár vissza semmi. Jogos ez?

A biztosítási szerződés lényege az, hogy a biztosító meghatározott jövőbeni esemény (biztosítási esemény) bekövetkeztétől függően bizonyos összegnek megfizetésére vagy más szolgáltatás teljesítésére, a biztosított, illetve a másik szerződő fél pedig díj fizetésére kötelezi magát.

A biztosító tehát arra vállal kötelezettséget, hogy biztosítékként, kockázatviselőként rendelkezésre áll. A biztosító fő szolgáltatása ez, a szerződésben meghatározott kockázatokra vonatkozóan a kockázat viselése, ennek csak esetleges – a biztosítási esemény bekövetkezésétől függő – következménye a szerződésben ígért szolgáltatás teljesítése.

A biztosító természetesen a kockázatvállalását díj ellenében nyújtja, így a díj, mint a kockázatviselés ellenértéke a biztosítót akkor is megilleti, ha a biztosítási esemény nem következett be, tehát ha a biztosítónak további szolgáltatást, kifizetést nem kellett teljesítenie.

Ha a biztosítást úgy vizsgáljuk, hogy a biztosítónak a kockázatviselésen felül (ami tehát már önmagában egy szolgáltatás, teher a biztosítóra nézve) kell-e még kifizetést is teljesítenie, a biztosítási szerződés nyilvánvalóan szerencse kérdése is, bár valószínűleg mindkét fél számára az a legnagyobb szerencse, ha biztosítási esemény nem következik be.

(Lezárva: 2011. 08. 11.)


Amennyiben Önnek is megoldandó kérdése van, keressen bizalommal a 0630/69-060-79-es mobil vagy a 0666/443-363-as vezetékes telefonszámon!