+36 30/69-060-79
iroda@drszatmari.hu

Nemzetközi lehetőségek

Kiemelt nemzetközi partnerem a Strohal Legal Group. Theodor Strohal, akinek irodaalapító ősét az osztrák ingatlan-nyilvántartási törvény atyjaként tartják számon, Bécsen kívül a világ rohamosan fejlődő térségeiben, az Egyesült Arab Emirátusokban, Katarban, Szingapúrban és Teheránban is működteti nemzetközi irodahálózatát.

A Dr. Szatmári Csaba Ügyvédi Iroda a Strohal Legal Group magyarországi együttműködő partnere, Budapestről, illetve Békéscsabáról kiindulva közre tudunk működni társaságalapításban a Közép- és Távol-Keleten.

Dubai és az Egyesült Arab Emirátusok

Miért lehet kiváló befektetési terület az Egyesült Arab Emírségek?

Dubai a helyiek megfogalmazása szerint jelenleg a „világ közepe”, vibráló kereskedelmi központ, ahonnan mint bázisról kiindulva a könnyen elérhető piacok egymilliárd fogyasztót számlálnak. Ráadásul maga a központ is folyamatosan fejlődik, növekszik, mind a lakosságszám (magas népszaporulat, bevándorlás), mind a gazdasági erő (folyamatos beruházások, fejlesztések) tekintetében.

Növeli az Egyesült Arab Emírségek vonzerejét, hogy nincs adókötelezettség a vállalkozások számára és a vámteher is csupán 5 %-os. A bankrendszer, pénzügyi rendszer stabil, a nemzetközi bankok jelen vannak, a külföldre utalási lehetőségek nem szenvednek korlátozást. Fejlett az infrastruktúra és távközlés, az angol nyelv használata általános.

Az Egyesült Arab Emírségek gazdasága nagy importigényű, nyitott gazdaság, de a nyitottság mint szemléletmód is jellemző mind a közbeszerzésekre, mind a magánszektorra is.

Milyen lehetőségeket kínálnak az Emirátusok a magyar vállalkozóknak?

Az exportlehetőségek tekintetében elsősorban a magyar mezőgazdasági és gépipari termékeknek lehet nagy felvevőpiaca az Emírségekben. A szolgáltatások körében a magas szakképzettséget igénylő szolgáltatás hiánycikk. Az ipari termelésben elsődlegesen kint az olcsó munkaerőre és energiára (a megújuló energiaforrásokra is: Masdar City) lehet építeni.

Ezen túl jelentős potenciál az ingatlanbefektetésekben van: az éves hozam 5 – 9 % között mozog. A bérbeadási lehetőségeken túl az ingatlanok értéke is emelkedik (három hálószobás lakás vételára Dubai JBR kb. 80 M Ft, három hálószobás lakás bérlete Dubai JBR kb. 9 M Ft/év). A hazaitól eltérő piac sajátosságai miatt természetesen vannak olyan körülmények, amelyekre külön figyelni kell: így csak beköltözhető állapotú ingatlant célszerű vásárolni, amelyben előre ellenőrizni szükséges, hogy a közszolgáltatások elérhetőek-e.

A jogi specialitások, buktatók (ingatlankezelési szerződések, bérleti szerződések, freehold-struktúra, öröklési kérdések) tekintetében pedig a Dr. Szatmári Csaba Ügyvédi Iroda és a Strohal Legal Group áll rendelkezésre.

Az ingatlanbefektetés lebonyolítása off-shore társaságon keresztül történhet, ami szintén az Emirátusok egyedi és előnyös megoldása, hiszen a más közismert off-shore területeken alapított társaságok az alapításuk helyén tevékenységre főszabály szerint nem jogosultak.

Az off-shore társaságon keresztül történő befektetésnek nagy előnye a magánszemélykénti befektetéshez képest, hogy a jogi személyekre a saría nem vonatkozik és a társasági részesedés, az off-shore társaság átruházása is egyszerűbb, mint egy ingatlannak az átruházása. Az emírségi off-shore lehet 100 %-ban külföldi tulajdon (helyi tulajdonostárs bevonása nem szükséges), és egyszemélyes off-shore társaság is létrehozható.

Az emírségi off-shore társaság alapításának számos más előnye is van:

Természetes kérdésként merül fel, hogy mennyire érezhetjük biztonságban befektetésünket az Arab Emirátusokban. Magyarországnak az Egyesült Arab Emírségekkel beruházásvédelmi egyezménye nincsen. A befektetések biztonságát azonban szigorú belső szankciórendszer biztosítja, a befektetések garantálása az Emirátusokban államérdek. A biztonságot erősíti az is, hogy feltételekkel külföldi jog, így az európai jogok alkalmazása is kiköthető a szerződésekre, szintén kiköthető a gazdasági ügyekre választottbíróság út, és magáról a belföldi jogról is elmondható, hogy közeledik az európaihoz. A korlátozott tagi felelősség elfogadott, a fizetések biztonságát pedig az akkreditív, mint fizetési mód garantálja.